Basen – selve grunnlaget (del 1)

Hei og hopp! Jeg har laget en guide til hvordan man kan sminke seg fra begynnelse til slutt, med base, rouge, contouring, bryn, en klassisk øyenskyggelook og maskara. Hvis du vil se hvordan jeg når resultatet nedenfor er det bare å følge med videre. :-)

Untitled-2

Vi begynner med basen. Den kan være noe av det vanskeligste med sminke siden det skal se så naturlig ut, selv om vi bruker et lite tonn med produkter. Det vi kaller basen består av primer, concealer, foundation og pudder. Oppgaven til en primer er å glatte ut huden og sørge for at sminken sitter bedre og lenger. En concealer har ofte mer dekk enn en foundation og skal derfor brukes til å skjule mørke ringer, kviser, rødhet i huden og så videre. En foundation har som oppgave å jevne ut mindre fargeforskjeller for å gjøre «lerretet» (les: ansiktet!) vårt ensfarget og fint, og pudder skal gjøre slik at resten av sminken ikke striper seg og holder seg lenger.

Men her er det mange fallgruver!

  • For det beste resultatet bør du alltid starte med et nyrenset og ev. peelet ansikt, og en god fuktighetskrem. Fint om du har tid til å la kremen trekke godt inn før du begynner med sminken.
  • Steg nummer to er primer (kan fint sløyfes). Den kan også gjerne få noen minutter til å trekke inn.
  • Så begynner vi med selve sminken. Noen liker best å begynne med foundation og ta på concealer etterpå, for da blir det tydelig hvor man trenger ekstra dekk, men jeg foretrekker å begynne med concealer. Smak og behag. Legg en fuktighetsgivende concealer på øyelokkene og rundt øynene, også inn i øyekroken. Fargen på concealeren bør være lik din egen hudtone eller ett hakk lysere. Ellers i ansiktet kan du gjerne bruke en annen type concealer, men det er viktig at den rundt øynene ikke tørker ut huden da det bare blir et kakete og lite pent resultat. Har du røde partier du ønsker å skjule så legger du litt concealer der. Her kommer fargesirkelen inn i bildet. Grønt på rødt, oransje på blått, gult eller oransjegult på lilla.
  • Kviser fortjener et eget punkt, da det må være en av de best bevarte sminkehemmelighetene. Hvordan skjuler man den grusomme kvisen som har dukket opp på verst tenkelig tidspunkt?? Det er egentlig veldig enkelt. Du trenger en liten, tynn pensel, concealer som matcher din hudtone og pudder. Du tar simpelthen den tynne penselen din med litt produkt på og dytter den forsiktig akkurat der hvor kvisen er. Prøver du å duse ut med fingeren vil du bare dra vekk store deler av concealeren, så det er viktig at du tar så lite at du ikke trenger å duse. Deretter tar du pudder på en puff, svamp eller liten kost og dytter på kvisen. Vips, borte vekk!
  • Så er det foundation. Det viktigste er å finne en tone som matcher din hud perfekt. Et godt tips er å ha én foundation til når du er på ditt lyseste, og én til når du er sommerbrun og på ditt mørkeste. På den måten kan du blande de to og hele tiden finne den perfekte fargen. Fargen skal være så riktig at du slipper å legge den langt nedover halsen, den skal stoppe ved kjevebenet. Begynn i midten av ansiktet og jobb deg ut mot kantene. Vær forsiktig ved hårfestet og brynene, hår med masse sminke på er ikke pent. Legger du flytende foundation med kost er det best å på en måte dytte produktet på huden fremfor å dra kosten fram og tilbake slik vi gjør når vi maler en vegg, det gir et mer naturlig resultat.
  • Fikser det hele med litt pudder og vips så er du ferdig med basen. Det er lurt å dra en stor sminkekost over ansiktet i hårenes retning til slutt, slik at alle de små ansiktshårene ligger i riktig retning. En gyllen regel innen sminke er å alltid legge noe tørt oppå noe fuktig. Da holder det seg på plass mye lenger.

 

Untitled-1

Bli gjerne med på neste steg, rouge og contouring! :-)

2 tanker om “Basen – selve grunnlaget (del 1)

Skriv en kommentar