Basiller og studieteknikk

IMG_64081Da satt jeg her igjen gitt, godt plantet i sofaen med treakmelken i hånda. Så snart M ble frisk overtok jeg basillene hans, og hosten som nesten hadde gitt seg fra forrige runde blomstret opp igjen. Men med treakmelk og deilig gulrotsuppe til middag så satser jeg på å bli frisk igjen snart.

IMG_64182Det begynner å bli noen år siden jeg gikk på skole nå, så da jeg skulle begynne med italiensken måtte jeg tenke meg litt om hvilke studieteknikker jeg pleide å bruke. Når jeg først sitter her, låst fast til sofaen med gloser og verb som selskap, så tenkte jeg at jeg kan dele noen av mine teknikker, og kanskje få tips om andre?

Man har ulike måter å ta til seg et stoff på, men jeg har aldri klart å lære noe særlig kun ved å lese en tekst. Jeg pleier derfor alltid å lese kapittelet en gang eller to, markere med markeringstusj og så skrive alt ned i stikkordsform. Allerede da har jeg lært store deler av stoffet, og så pugger jeg videre på stikkordene. Denne metoden er gull verdt for meg, spesielt som skippertak. ;-)

IMG_63892Når det gjelder grammatikk så liker jeg også å skrive ting pent ned. Jeg lærer veldig mye når jeg får skrevet det selv, og så bruker jeg mine egne notater til å pugge med.

På ungdomsskolen lærte jeg en veldig god måte å pugge gloser på av en venninne, og den er flittig i bruk nå! Gjør som følger: klipp små, like store papirlapper. Skriv glosen på norsk på den ene siden, og på fremmedspråket på den andre. Da er det enkelt å pugge både alene og sammen med andre, det er lett å variere om du skal oversette fra norsk til fremmedspråk eller fra fremmedspråk til norsk, og lett å endre rekkefølgen glosene kommer i.

Legg gjerne igjen en kommentar om du har andre, gode måter på pugge på!

8 tanker om “Basiller og studieteknikk

 1. Gjett om jeg synes det er artig at du studerer italiensk!

  Det som fungerer best for meg, er å lære hele setninger, slik at glosene huskes i kontekst. Og litt på sida, kanskje, men hører du på italiensk musikk? Mye nesten-gratis læring i å pugge tekster, synge og vips…bredere ordforråd…

  • Ja, det synes jeg også, kjempegøy! Mye jobb da, og en veldig lang vei å gå.

   Det var lurt, jeg er veldig glad i musikk. Har hørt litt på Vasco Rossi, Toto Cutugno, Andrea Bocelli og Umberto Tozzi. Tar gjerne imot tips! Jeg har også fått låne en barnebok som jeg skal gå løs på etter hvert. :-)

 2. Oj, så spennende å lære et nytt språk ! Noen spesiell grunn for at valget falt på italiensk ?

  Som evig student har jeg kanskje et tips eller to. Et tips kan være å markere i fargekoder. For eksempel en farge for ord du absolutt ikke forstår, og en annen for ord du kan stave men er usikker på uttale. Deretter kan du samle ordene i «fargekodeboken», stryk etterhvert ut som du lærer. Da ser du fremgang også :-) jeg har brukt denne teknikken på vanskelige begreper og teorier, men skal vell fungere på språk også :-)
  Eller så er en annen teknikk å henge post it lapper rundt i leiligheten, hver gang du ser på gjenstanden med post it lapp må du uttale ordet. Lykke til :-D

  • Det ble italiensk fordi jeg har vokst opp i en familie som er veldig glad i Italia, og med en mor som snakker språket. Og så fikk jeg jammen meg en samboer som er halvt italiener også :-)

   Tusen takk for gode tips, post-it lapper skal henges opp!

Skriv en kommentar