Elektronikkens alder

Steinalderen. Bronsealderen. Jernalderen. Elektronikkalderen? Jeg har tenkt litt på hvor avhengige vi er av elektronikk. Jeg legger stadig merke til hvor mange som holder på med mobilen på et eller annet vis på bussen, enten de hører på musikk, snakker i telefon eller bare trykker. Faktisk vil jeg påstå at minst 50% av mine medpassasjerer på bussen bruker mobilen sin i løpet av en 10-15-minutters busstur, og jammen gjør jeg ikke det selv også. Den kommer stort sett alltid opp av lomma i løpet av den korte, lille turen, enten fordi jeg vil sende en snap, en sms, sjekke facebook, instagram, notere noe eller bare surfe litt. De eneste gangene telefonen får ligge i fred er når jeg har altfor mye å bære på og må bruke den ledige hånda til å klandre meg fast (jeg eier ikke balanse) mens bussjåføren humper oss bortover.

For en stund siden fikk jeg merke akkurat hvor avhengig jeg er, da jeg skulle finne fram til en, for meg helt ukjent, skole. Mens jeg satt på trikken (og sendte en snap, selvfølgelig) døde plutselig mobilen, selv om batteriprosenten var på over 30%. HYYYYL, PANIKK! På telefonen ligger jo halve livet mitt, jeg hadde planlagt å bruke gps’en for å komme fram til riktig sted. Så da sto jeg der, i en bydel som er ganske ukjent for meg, uten å vite hvor jeg skulle, ikke engang hvilken retning. Uten gps, uten klokke, uten telefon, uten romnummer på klasserommet jeg skulle til, hvis jeg først fant fram til skolen. «Jaja,» tenkte jeg, «jeg får ty til gamlemåten; spørre om veien! Pust, dette går bra.» Men igjen, halvparten av de jeg møtte hørte på musikk eller snakket i telefonen og var svært vanskelig å få kontakt med.

Etter å ha surret rundt i noe som føltes som en evighet, snakket med fire ukjente mennesker (som heldigvis ikke var opptatt med mobilene sine), så fant jeg til slutt frem. Jeg var helt sikker på at nå må jeg være for sent ute, så jeg buser inn i klasserommet og unnskylder meg for at jeg er sen. Læreren ser forvirret på meg og vi kommer til slutt fram til at jeg er en halvtime for tidlig ute, og at timen jeg nettopp har avbrutt ikke er den timen jeg skal på.

Så hva har jeg lært? Være bedre forberedt, ikke stole blindt på mobilen? Neinei, alltid ha med lader…

4 tanker om “Elektronikkens alder

Skriv en kommentar