Fargesirkelen og fargelære

Jeg skulle egentlig bare nevne fargesirkelen som et lite punkt i innlegget om sminkebegreper, men det ble så langt at jeg kom fram til at fargesirkelen fortjener et eget innlegg. Jeg vil holde det ganske basic og vise hvordan fargesirkelen brukes i sminke.

fargesirkelFargesirkelen har sikkert alle vært innom på et eller annet tidspunkt i løpet av grunnskolen. Med de tre primærfargene i midten + svart og hvitt så kan vi blande oss fram til alle verdens farger. Hvis du tar to like store deler av to primærfarger og blander dem sammen så får du sekundærfargene. Og tar du to like deler av en primærfarge og en sekundærfarge så får du tertiærfargene. Primærfargene er rene og kan ikke blandes til ved bruk av andre farger.

Hvordan fargene oppfører seg overfor hverandre er svært viktig innen sminke, det er nemlig her cluet ligger. Vi konsentrerer oss om den ytterste ringen; hvis du setter den blå primærfargen ved siden av den oransje sekundærfargen så vil de fremheve hverandre. De ligger tvers ovenfor hverandre i fargesirkelen og er komplementærfarger. Men dersom de legges oppå hverandre vil de nøytralisere hverandre. Dersom du har røde partier i huden kan du nøytralisere eller dempe rødfargen ved å legge en primer eller concealer med grønntoner oppå. Har du lilla ringer under øynene så kan du nøytralisere lillatonen ved å legge en oransjtone oppå. En gyllen bronsetonet øyenskygge er nydelig til blå øyne, fordi det oransje i bronsen vil fremheve de blå øynene, og du vil få øyne som «popper» og blir et blikkfang.

Farger har selvfølgelig alt å si når det kommer til klær også, men det skal jeg ikke gå inn på her. Jeg vil bare nevne et lite fargetriks jeg lærte på skolen en gang i tiden, en farge som heter flørtefargen… En genser eller et skjerf som er i ca. samme farge som øynene dine vil også gjøre at øynene virkelig popper. ;-)

En tanke om “Fargesirkelen og fargelære

Skriv en kommentar