Luftig focaccia

Jeg er så misfornøyd med focacciautvalget hos diverse bakerier, jeg er kanskje litt kravstor. Enten så er de altfor lave, eller så er det for lite salt og urter på toppen, eller så har de stappet den full med soltørkede tomater og oliven når jeg helst vil ha den uten. Eller så kaller de det for focaccia når det overhodet ikke er forcaccia. Jeg har prøvd diverse «posefocaccia» før, men det har vært lite vellykket det også. Da blir løsningen selvsagt å bake selv. Jeg har lånt oppskriften til frumaela, og den var veldig god! Fordelen med denne oppskriften er at du slipper å elte for hånd, den bare mikses sammen og helles i pannen. Mindre søl, mindre jobb, hurra!

 

Med noen små endringer, her er oppskriften:

1 kg hvetemel, ev. italiensk mel (tipo 00)
1 pose tørrgjær original
2 ss honning
2 ss sukker (kan sløyfes!)
2 ts salt
9 dl lunkent vann
olivenolje
maldonsalt til topping
urter, oliven, soltørkede tomater, hva enn du måtte å ønske å toppe den med

Slik gjør du:

Sikt mel og gjær sammen i en stor bolle. Tilsett honning, sukker, ca. 1 ss olivenolje og vann, og miks det sammen til en klissete deig. La deigen heve i en time med plastfolie over. Husk å bruke en stor bolle, denne deigen hever noe helt sykt!

IMG_70692

Dekk en langpanne med bakepapir. Strø gjerne litt polenta eller semulegryn og maldonsalt over bakepapiret før du heller deigen over i langpannen. Ta litt olivenolje på fingrene og stikk hull i deigen. Hell ønsket mengde olivenolje over deigen (oppskriften sier 1-2 dl, men for mine smaksløker blir det litt i overkant, spesielt fordi bunnen blir veldig fet). Dryss maldonsalt over hele, og topp med urter, soltørkede tomater, oliven, fetaost, hva du måtte ønske. Jeg har brukt rosmarin, timian, merian og basilikum. Ferske urter er selvfølgelig best, men planter lever dessverre ikke så lenge her hos meg.

IMG_70732Stek i ovnen på 220°c i 15 minutter, eller til skorpen er gyllenbrun og fin.

IMG_71082La den hvile i noen minutter. Server gjerne med mine favoritter, mozzarella og mortadella.

6 tanker om “Luftig focaccia

Skriv en kommentar